Изборник Затворити

Концерт Стефана Миленковића и Камерате Нови Сад

Културни центар „Рибница” Краљево организује концерт прослављеног виолинисте Стефана Миленковића и Камерате Нови Сад у недељу, 1. септембра 2024. у 21 час, на Тргу српских ратника у Краљеву.

Виолиниста Стефан Миленковић, српски „Уметник века” (2002), води успешну дугогодишњу каријеру као један од најтраженијих солиста данашњице. Најистакнутији виолиниста своје генерације наступао је у светски познатим салама као што су Карнеги сала у Њујорку, Кенеди центар у Вашинготину, Сунтори сала у Јапану, Ла Фениче у Венецији… Као солиста наступао је са свим важнијим светским оркестрима међу којима су Симфонијски оркестар Индианаполиса, Берлински симфонијски оркестар, Аспен камерна симфонија, Филхармонија Хелсинки, Радио оркестар Француске, Бољшој Театар, Оркестар Мексика и оркестри Мелбурна и Квинсленда у Аустралији.

Дубоко посвећен педагошком раду, и у сарадњи са Исаком Перлманом, Миленковић је предавао на чувеној Музичкој академији Џулијард у Њујорку и Перлман Музичком програму. Радио је 15 година као редован професор виолине на Универзитету Илиноис у Урбана-Шампејну. Као најмлађи дипломирани уметник мастер студија на Музичкој академији Универзитета у Београду, наставља своје школовање и усавршавање на престижној Џулијард школи у Њујорку, под менторством педагога Дороти Делеј. Тренутно је уметнички директор нове музичке сале у Новом Саду и редовни професор виолине на Академији уметности у Новом Саду. Миленковић свира на виолини познатог италијанског градитеља инструмената Ђовани Батиста Гвадањинија из 1783. године.

Камерата Нови Сад, „један је од најузбудљивијих ансамбала на нашим просторима, збир изузетних солиста, индивидуалаца који својом посвећеношћу музици, међусобним пријатељством и дисциплином стварају јединствену заједничку енергију и звук“ (А. Вребалов).

Камерата Нови Сад израсла је из ансамбла који је први пут наступио 1988. године под називом Камерата Академика. Реч је о саставу који је деловао у оквиру Академије уметности Универзитета у Новом Саду и од самог почетка био синоним за професионалност и успех у музицирању. У првој етапи свог деловања, под уметничким руководством виолончелисте Иштвана Варге, важио је за један од најбољих ансамбала на простору бивше Југославије.

Овај оркестар је са успехом деловао до краја 1999. године, када због политичких

околности у земљи престаје да постоји.

Крајем 2007. године, виолончелиста Марко Милетић, садашњи уметнички руководилац оркестра,  одлучује да обнови рад Камерате, са идејом да настави традицију коју је започео Иштван Варга. Оркестар чине најбољи млади музичари Академије уметности – професори, асистенти, доценти и најталентованији студенти. На репертоару овог ансамбла увек су веома захтевна дела класичног репертоара, али и дела савремених аутора, посебно домаћих.

На програму у Краљеву су Орф, Пјацола, Гершвин, Тартини, Квин.

Добро дошли!