Изборник Затворити

ДРУГА НЕДЕЉА СТРИТ АРТ ФЕСТИВАЛА

У другој недељи Стрит арт фестивала организовали смо два догађаја: израду мурала у сарадњи с Уметничком школом и дружење на радионицама графита с децом основношколског узраста.

На велико задовољство ученика Уметничке школе из Краљева и наше установе, настављена је вишегодишња традиција израде мурала за време трајања Стрит арт фестивала. На тему „Уметност траје“, садашњи и бивши ученици на челу с професорком Алисом Матовић, у рекордном року израдили су мурал већих димензија на згради Гвожђара, објекту у којем се и налазе просторије ове средње школе.

У дворишту Француске куће одржана је радионица графита за децу „Нацртај свој карактер” коју је водио Миодраг Којић Микан из Краљева. У оквиру радионице – која је имала за циљ да младе упозна са техником цртања графита – полазници су први дан цртали скице оловкама, фломастерима или дрвеним бојицама на папиру, да би други дан спрејевима готове скице израђивали на ОСБ плочама.

С обзиром на то да рад с спрејевима и њиховим испарењима изискује одређене заштитне мере, деца – учесници радионице – користили су адекватне заштитне маске које су непредвиђене и непожељне ситуације свеле на минимум. Радови су осликавани на ОСБ плочама које су састављене од неколико слојева пресованих делова дрвне грађе чији распоред омогућава чврстоћу, постојаност и изузетну отпорност на влагу.

Представљене фотографије с оба догађаја дочараће даровитост наших млађих суграђана који су задовољни урађеним, а сви заједно нестрпљиво очекујемо следећи фестивал, израду нових мурала и одржавање нових радионица на којима ћемо се упознати с новим техникама ликовног изражавања.