Изборник Затворити

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ИВАНА АРСЕНИЈЕВИЋА

У организацији Културног центра „Рибница” Краљево, у Свечаној сали Градске управе, представљен је роман „Неухватљиви кеш” краљевачког аутора Ивана Арсенијевића.

Иако је реч о првом публикованом делу и с обзиром на то да аутор долази из сасвим другачијег миљеа (банкарство), реч је о квалитетном и вешто написаном роману који плени својом духовитошћу, пажљиво портретисаним ликовима (типовима) и дубинском опсервацијом неуралгичних негативних појава и мана у нашем друштву.

На први поглед, једноставна прича о криминалцу Микију који преузима велики новац (кеш) у розе дечијем ранцу и треба да га достави свом бруталном газди (мафијашу), претвара се у симпатичну акциону комедију (послужићемо се  филмском терминологијом, а очигледни су утицаји филмске уметности на Арсенијевићево дело) у којој „гледамо” како новац измиче из руку, не само главног протагонисте, већ и многобројних „јунака” који се појављују у овом роману. Шаролика лепеза ликова, од шалтерских службеница, болничког и банкарског особља, поштара и радника паркинг-сервиса, до ликова из црквеног, световног и криминалног окружења, уз посебан осврт на маргинализовану ромску популацију, приказани су на убедљив начин да их лако и са сигурношћу можемо препознати у Србији, али и у земљама које нас окружују.

Одабране делове читала је Сања Ћировић, медијска делатница која годинама приљежно прати културне догађаје у нашем граду, притом и једна од првих читалаца романа у настајању. У свом кратком и прецизном обраћању Сања је изнела утиске о објављеном делу и очекивања од аутора која се односе на његов будући рад.

Аутор је истакао да је роман настајао у ретким слободним тренуцима, у периоду од две-три године, и говорио је о тражењу и коначном налажењу издавача („Нова поетика” из Београда) који је препознао вредност овог дела. Што се тиче инспирације, Арсенијевић је, према сопственом признању, налазио у силним сусретима с људима и њиховим судбинама, што на послу, што ван њега, као и редовним осматрањем ситуације у друштву.

Аутор текста:

Мр Миша Милосављевић