Изборник Затворити

„ЉУБИЧИЦЕ ЦВЕТАЈУ И ЗИМИ” ОЛИВЕРЕ БОЈОВИЋ

У галерији Културног центра у Рибници одржана је промоција збирке песама „Љубичице цветају и зими” Оливере Бојовић, која је ове године објављена у издању краљевачког Поетикума. У програму је, поред ауторке, учествовао уредник Александар Марић, а промоцију је водио Миша Милосављевић, уредник редакције за књижевност Културног центра „Рибница“ Краљево.

Ауторка Оливера Бојовић рођена је у Краљеву и ово дело представља њен књижевни првенац. Читав радни век проведен у сасвим другачијем миљеу, у правосуђу, остављао је времена само толико да се ауторка уметношћу бави успутно, а одлазак у мировину означио је почетак озбиљнијег рада на пољима сликарства и поезије. Дугогодишњи судијски позив на моменте је допуштао одређену дозу креативности, а све оно што је уследило након тога, на најлепши начин одјекнуло је у пажљиво приређеној књижици чију је насловну страну акварелом украсила сама ауторка, а унутрашњост проткала одабраним вињетама.

Одговарајући на питања уредника, Оливера Бојовић се потрудила да укаже и објасни теме и мотиве који су заступљени у њеном књижевном стваралаштву и на значај уметности уопште. Било је речи о животним странпутицама и догађајима који су своју рефлексију пронашли у објављеним песмама; причало се о Београду, Краљеву, и посебно Рибници, не као обичним топонимима, већ „повлашћеним просторима“ који су утицали на стваралачки рад песникиње.

На самом крају вечери ауторка је прочитала неколико необјављених песама из којих се, на први поглед, види нешто другачији избор тема од досадашњих, израз се од сведеног упутио ка дужој форми, што нам свеукупно говори о преданијем раду, већој посвећености и очигледном напретку као продукту искуства стеченог након затварања страница прве збирке.

Аутор текста: Миша Милосављевић