Изборник Затворити

ПРВА НЕДЕЉА СТРИТ АРТ ФЕСТИВАЛА

Прва недеља Стрит арт фестивала протекла је у изразито динамичном темпу с мноштвом интересантних и запажених догађаја који су се одвијали на неколико места у нашем граду. Отворена је изложба стрипа, осликан је мурал импозантне величине, одржана је стрип радионица и на берзи стрипа окупили су се љубитељи ове уметности.

У галерији Културног центра отворена је изложба „Загор из нашег сокака“, коју чини поставка оригиналних цртежа групе стрип-аутора из бивше Југославије, оригиналних стрип-табли италијанских аутора, као и колекционарских примерака стрипова и експоната на тему Бонелијевог јунака Загора Те-Неја.

Оригиналне табле, које су приказане у галерији, део су приватне колекције Светозара Анђела из Зрењанина и Радована Јосифљевића из Краљева.

Једна од наших најзначајнијих муралисткиња и илустраторки, Маја Стојановић Змаја, осликала је мурал на делу зграде Културног центра у Рибници. Змаја није први пут ангажована од стране Културног центра „Рибница“ Краљево и заједничка сарадња се годинама успешно развија у оквиру Фестивала Стрит арт. Овај мурал је веома значајан како за нашу установу, тако и за грађанке и грађане насеља Рибница, пре свега због децентрализације и промовисања равномерне заступљености културних садржаја.

Змаја је рођена у Торонту 1996. године, а са дванаест година се с породицом преселила у Чачак. Дипломирала је 2019. године на Универзитету у Сијетлу и добила звање интердисциплинарне уметнице. После факултета вратила се у Чачак, чланица је Удружења визуелних уметника тог града, а део је и организационог тима ДУК фестивала.

Тродневна радионица стрипа, илустрације и концепт-арта одржана је у дворишту Француске куће. Радионицу је водио Владимир Весовић, графичар, илустратор, стрип-аутор и директор Школе стрипа, илустрација и концепт-арта „Ђорђе Лобачев“. Полазници радионице могли су да се упознају са начином прављења стрипа, од идеје, синопсиса, сценарија, преко стварања карактера, скица и цртежа до коначне верзије. Предавач је говорио и о илустрацијама и концепт-арту, као и њиховим применама у разним сферама уметности, поткрепљујући тему великим бројем цртежа, скица и илустрација познатих домаћих и страних аутора.

„Берза стрипа – Мењажа је кулажа“, целодневни догађај који се одвијао испред Књижаре Културног центра у Омладинској улици, окупио је издаваче, колекционаре и пасиониране стрипофиле. На штанду Дарквуда из Београда, једне од најпознатијих издавачких кућа из области стрипа на овим просторима, изложен је био велики број најактуелнијих издања, где су предњачиле манге које су најинтересантније млађим нараштајима, а било је понуда и за пробирљивије читаоце, на пример: циклус стрипова о омиљеном морнару Корту Малтезеу Хуга Прата, затим одабране едиције о популарним јунацима Калвину и Хобсу, аутора Била Вотерстона, изабрана дела Мебијуса (Жан Жиро), једног од најбољих стрип цртача, као и стрипови о јунацима попут Дедпула, Панишера, Конана и осталих. На штандовима колекционара из Врњачке Бање и околине  ексклузивно су се нашли најстарији примерци Златне серије и ЛМС, где се посебно издвајају раритетни стрипови чија цена достиже и троцифрен износ у еврима, као што је први број Текса Вилера, први број омиљеног јунака Загора и слично.

Треба истаћи да је Градска књижара Културног центра једна од ретких књижара у граду која је богато опремљена стрип издањима и графичким новелама. За наведену прилику изложили смо најпознатија дела београдског издавача Чаробна књига с којима имамо вишегодишњу плодотворну сарадњу. Упознали смо наше суграђане с делићем из богате ризнице њихових издања као што су серијали о Бетмену, Супермену и осталим јунацима из Ди Сијевог и Марвеловог универзума, као и са стриповима о Сендмену, Таличном Тому, Астериксу, Гарфилду, Вешцу, Конану, Рипу Кирбију, Принцу Валијанту, Риђобрадом и другима.

Опште мишљење излагача и окупљених грађана је да не треба прекидати овакву замисао, да је треба унапредити, проширити и наставити на корист свих љубитеља стрипа из Краљева, којих свакако има знатно више него што се показало.

Фестивал се наставља несмањеним темпом, тако да нас очекују израде нових мурала, одржавање нових радионица, отварање изложбе и организација концерта.