Изборник Затворити

ИЗЛОЖБА „СИЕСТА” ТАМАРЕ КОСТРЕВЦ

У галерији Културног центра у Рибници отворена је изложба фотографија „Сиеста” ауторке Тамаре Костревц.

Ана Зечевић, уредница Редакције за ликовну уметност, истакла је на почетку програма да је ово прва самостална изложба младе ауторке, али да се краљевачкој публици не представља први пут. Наиме, Тамара је на конкурсу за шесту Годишњу изложбу фотографија 2022. године била награђени аутор. Ову изложбу чини петнаест фотографија које представљају Тамарино искуство са Флориде.

„Државу Флориду (САД) често пустоше урагани који имају разорне последице. Због тога староседеоци Флориде изводе ритуални плес као вид одбране од урагана. Плес почиње у току заласка сунца на плажи Сиеста у Сарасоти и траје током вечери. Уз пратњу перкусивне музике, плесачи користе развноврсне светиљке којима формирају апстрактне светлосне облике.

Присуствовала сам овом несвакидашњем ритаулу и покушала да ухватим и забележим синергију светлости, звука и плеса. Несвакидашње светлосне форме, тешко видљиве голим оком, доминирају у фотографијама начињеним по заласку сунца, у тами, за шта је коришћена техника дуге ескпозиције. Сукобом светлости и таме, фотографска целина Сиеста, праћена звучним амбијентом, сведочи о универзалној људској потреби да се заштити од силе природе и призове мир”, истакла је ауторка.

Тамара Костревц је дипломирала на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду, смер примењена уметност, модул фотографија. Након тога, уписала је мастер студије на Универзитету у Новој Горици, у Словенији, на програму Медијске уметности и праксе, модул савремена уметност.

Изложбу „Сиеста” можете погледати радним данима до 30. јула у галерији Културног центра.